Translate

Свойства на водата | dLambow

Водата е превъзходен разтворител (течност, която има свойството да разтваря други вещества) за различни полярни вещества благодарение на силно изразената полярност и големия диполен момент на молекулите си. Към тях се отнасят йонните съединения, такива като солите, у които заредените частици (йоните) се дисоциират във водата, когато веществото се разтваря. 

Разтворими са и някои нейонни съединения, като например захарта и простите спиртове, в чиито молекули присъстват заредени (полярни) групи (-OH). На теория (при положение, че времето за разтваряне е неограничено) не съществуват вещества, които да са неразтворими във вода. И понеже Земята съществува от милиарди години, в природа не съществува химически чиста вода.

А с най-богат състав на разтворени в нея вещества е морската вода, което води до различие на нейните свойства по отношение на прясната (несолена) вода. При това, промяната на свойствата под влияние на разтворените в нея вещества е съществено, което я приближава повече до свойствата и законите за слабите, но силно йонизирани разтвори, съдържащи голямо количество частици.

Разтворимостта на водата е ограничена докато се достигне състоянието на насищане. От друга страна, разтворимостта може да се увеличи чрез нагряване. Разтворените вещества променят свойствата на разтворителя. Солта придава солен вкус, захарта - сладък, кафето, мастилото и др. п. променят цвета. По принцип, питейната вода трябва да е чиста, но някои от разтворените вешества са полезни за организма.


Иначе тази полезна течност е най-разпространеното вещество на Земята - заема 2/3 от повърхността й и се съдържа навсякъде - в растения, почви, въздух, живите организми и фактически, без нея живота е невъзможен. Иначе, сама по себе си, водата няма вкус, мирис и цвят. Такива свойства й придават разтворените в нея вещества. Но замърсена, тя става негодна за пиене.

----------------

1 коментар:

Популярни публикации от последната седмица

Последни теми за свойствата на водата

--------------

  1. Плътност на водата | dLambow
  2. Кипене | dLambow
  3. Сублимация и десублимация | dLambow
  4. Изпарение | dLambow
  5. Кондензация | dLambow
  6. Аномалните свойства на водата
  7. Бутилирана вода - може да бъде по-лоша за пиене от чешмяна вода (Butilirana voda cheshmyana voda).
  8. Наличната вода е главен строител на нашата планета (Voda - glaven stroitel na planetata).
  9. Образуване на мъгла, като форма на водата (Magla, kato forma na vodata).
  10. На колко години е водата?
  11. Защо огън се гаси с вода (Zasto ogan se gasi s voda)?
  12. 0033: Охлаждане с вряла вода или обратно (Ohlajdane s vryala voda ili obratno).
  13. Какво е повърхностно напрежение? | dLambow
  14. В организма на човек има вода (Voda v organizma na choveka).
  15. Как да направим питейна вода от морската вода? | dLambow
  16. Айсберг | dLambow
  17. 0028: Как правят водата за пиене (Kak pravyat vodata za piene)?
  18. Ручеи | dLambow
  19. Има ли недостиг на водни ресурси? | dLambow
  20. Топлоемкост на водата | dLambow
  21. Секрет на „Младата вода“ .
  22. Свойства на водата | dLambow
  23. Водородна връзка | dLambow
  24. Водата, която непознаваме.
  25. Тройна точка на водата | dLambow
  26. Капилярност на водата | dLambow
  27. Парообразуване | dLambow
  28. Какво е специфична топлина на топене? | dLambow
  29. Летливост на водата
  30. Химически свойства на водата.
  31. Транспортна функция | dLambow
  32. Свойства на Хисарската вода.
  33. Каква сила се крие във водата?
  34. Идея за пазара на минерална вода от екологични райони.
  35. Използване на водите в България.
  36. Подземни води | dLambow
  37. Езерата в България - източник на прясна вода.
  38. Реки - източник на течаща вода.
  39. Водата при хранене на зайците.
  40. Лековита вода от баба Василка - село Добрич | dLambow
  41. Какво представлява самата вода?
  42. Вода на живота - как да си я приготвите сами?
  43. Вода - H2O

Последователи - Абонати: