Translate

Свойства на водата | dLambow

Водата е превъзходен разтворител (течност, която има свойството да разтваря други вещества) за различни полярни вещества благодарение на силно изразената полярност и големия диполен момент на молекулите си. Към тях се отнасят йонните съединения, такива като солите, у които заредените частици (йоните) се дисоциират във водата, когато веществото се разтваря. 

Разтворими са и някои нейонни съединения, като например захарта и простите спиртове, в чиито молекули присъстват заредени (полярни) групи (-OH). На теория (при положение, че времето за разтваряне е неограничено) не съществуват вещества, които да са неразтворими във вода. И понеже Земята съществува от милиарди години, в природа не съществува химически чиста вода.

А с най-богат състав на разтворени в нея вещества е морската вода, което води до различие на нейните свойства по отношение на прясната (несолена) вода. При това, промяната на свойствата под влияние на разтворените в нея вещества е съществено, което я приближава повече до свойствата и законите за слабите, но силно йонизирани разтвори, съдържащи голямо количество частици.

Разтворимостта на водата е ограничена докато се достигне състоянието на насищане. От друга страна, разтворимостта може да се увеличи чрез нагряване. Разтворените вещества променят свойствата на разтворителя. Солта придава солен вкус, захарта - сладък, кафето, мастилото и др. п. променят цвета. По принцип, питейната вода трябва да е чиста, но някои от разтворените вешества са полезни за организма.


Иначе тази полезна течност е най-разпространеното вещество на Земята - заема 2/3 от повърхността й и се съдържа навсякъде - в растения, почви, въздух, живите организми и фактически, без нея живота е невъзможен. Иначе, сама по себе си, водата няма вкус, мирис и цвят. Такива свойства й придават разтворените в нея вещества. Но замърсена, тя става негодна за пиене.

----------------

1 коментар:

  1. Здравейте! Поздравления за чудесния сайт, посветен на най-голямото вълшебство на земята!

    Аз съм начален учител и влязох в спор с колега във връзка с контролно по човекът и природата в ІІІ клас. Моето мнение е, че следните въпроси не са коректно зададени.

    1. В кои водни басейни водата няма вкус?
    а) океаните;
    г) езерата;
    б) моретата;
    л) блатата;
    в) реките.

    Аз смятам, че от петте изброени дистрактора нито един не е верен, тъй като в чист вид водата в природата не съществува.

    2. Допишете изречението.

    Непрекъснатото движение на водата в природата се нарича_____________________________________

    По втория въпрос се очаква децата да напишат, че това е кръговрат на водата, но даденото определение е непълно (липсват пояснението за преминаването на водата в различни агрегатни състояния) и съответно се получава така, че би било невярно да се отговори, че непрекъснатото движение на водата в природата се нарича кръговрат на водата.

    Също така, според мен, е некоректно да се даде и такъв въпрос:

    3. За миене, пиене и напояване се използва водата на:
    а) водните басейни със сладка вода;
    б) водните басейни със солена вода;
    в) водните басейни с всякаква вода.

    Съществуват ли в реалността водни басейни с всякаква вода?

    И още един въпрос от контролното ще поставя на вниманието Ви.

    4. Под влияние на слънчевата топлина водата от земната повърхност се:
    а) втечнява;
    б) втвърдява(замръзва);
    в) изпарява.

    Според мен тук и трите отговора са верни, защото принципно агрегатните състояния на водата се влияят от слънчевата топлина - ако тя е недостатъчна, водата е в твърдо състояние, ако тя е по-силна, водата е в течно или газообразно състояние.

    Това е моето мнение, но е възможно и да не съм права. Ще се радвам, ако мога да получа отговор от специалист като Вас!

    Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации от последната седмица

Последни теми за свойствата на водата

--------------

Последователи - Абонати: