Translate

Бутилирана вода - може да бъде по-лоша за пиене от чешмяна вода (Butilirana voda cheshmyana voda).

Полезна ли е бутилираната вода?

Канадски учени развенчаха мита за полезните свойства и „чистотата“ на бутилираната вода, като установиха, че тя може да е по-лоша и даже по-опасна за пиене от чешмяна вода.
За провеждане на своите изследвания, експертите взели за анализ проби от бутилирани води на няколко популярни фирми на пазара. Оказало се, че вредните вещества в бутилираната вода са доста повече от тези в обикновената чешмяна вода.
Например, оказало се, че хетеротрофните бактерии в някои от бутилките били 10 пъти повече. А такава вода може да нанесе вреда на децата, бременните жени, възрастните хора и хората с нарушен имунитет.

Употребата на вода от пластмасови бутилки 

може да стане причина за хормонален срив. Това се отнася особено много за половите хормони. В пластмасовите бутилки се съдържа бисфенол А, който е причина за ранното полово съзряване.
При въздействието на това вещество, при мъжете се развиват 4 пъти по-често проблеми с ерекцията и 7 пъти се увеличава риска от развитието на нарушения в еякулацията.
Високото ниво на употреба на бисфенол А от бутилирана вода води също да вродени дефекти, до проблеми с ръста и до повишен риск от заболявания на сърцето и диабет. Тези съобщения са на Daily Mail.

Разбира се, обикновената чешмяна вода също има значителни проблеми, особено с ръждата и десетилетните отлагания по вътрешната страна на тръбите, с които се доставя. Това става очебийно при спиране на водата за ремонт. След пускането й, всеки знае каква мътилка изтича оттам.


Разбира се, избора да се употребява бутилирана вода или чешмяна вода, е личен, но все пак можем да се предпазим малко повече с помощта на обикновен филтър от марля и памук, привързан към чучура на чешмата, от която си наливаме вода за пиене и готвене. Но трябва да го сменяме на 3 - 4 дни, защото много се замърсява.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации от последната седмица

Последни теми за свойствата на водата

--------------

Последователи - Абонати: