Translate

Изпарение | dLambow


Изпарение на водата - механизъм и същност


Какво е изпарение?


Определение за изпарение

Фазовият преход на водата (течност) в пара (газ) е изпарение. Така, изпаряването е процесът на фазов преход на водата от течно състояние в парно или газообразно състояние, протичащ на свободната повърхност на веществото. По време на изпарение, частиците (молекули, атоми) излитат (откъсват се) от повърхността на водата, като кинетичната им енергия трябва да бъде достатъчна, за да извърши работата, необходима за преодоляване на силите на привличане от други молекули на водата. 

Определение за изпарение
Какво е изпарение?

Механизъм на изпарение

Изпаряването е процес, когато бързи молекули излитат от повърхността на водата. Наистина, молекулите на водата се движат непрекъснато (осцилират около равновесните си позиции, скачат от място на място и от време на време), но силите на привличане не им позволяват да се разпръснат.

Въпреки това, във водата винаги има молекули, чиято кинетична енергия е няколко пъти по-висока от средната й стойност. Когато тези "бързи" молекули са на повърхността на течността, тяхната енергия е достатъчна, за да преодолее привличането на съседните молекули и да напусне водата, като настъпва процеса на изпарение.


Скоростта на изпарение зависи от:

  • - температурата;
  • - площта;
  • - вида водата;
  • - вятъра.



Температура на изпарение на водата

Изпаряването става при всяка температура. Колкото по-висока е температурата на водата, толкова по-„бързи“ са молекулите в нея, следователно с повишаване на температурата, скоростта на изпаряване се увеличава. Тъй като молекулите напускат течността, чиято кинетична енергия е по-висока от средната, средната кинетична енергия на останалите молекули намалява, тоест при липса на пренос на топлина, процесът на изпаряване кара течността да се охлади.

Изпарително охлаждане

Изпарението е придружено от поглъщане на енергия, която се изразходва за извършване на работа срещу силите на междумолекулното привличане и външното налягане. Колкото по-ниско е налягането върху свободната повърхност на течността, толкова по-бързо се изпарява течността. По време на процеса на изпарение енергията, извлечена от изпарената течност, понижава температурата на водата, което води до изпарително охлаждане.

Топлина на изпарение

Изпарение се извършва при наличието на всякаква топлина, но колкото тя е по-голяма, толкова изпарението се извършва с по-голяма скорост. За всяка течност, в зависимост от нейната природа, съществува една точно определена температура, при която водата кипи при нормално атмосферно налягане.

Специфична топлина на изпарение

Количеството топлина, необходимо за изпарението на единица маса от водата при температурата на кипене, се нарича специфична топлина на изпарение (парообразуване).

От какво зависи изпарението?

Изпарението зависи основно от три фактора:

  • - Вид на течността - различните течности имат различна способност да се изпаряват.
  • - Количеството на внасяната в течността топлина, съотнесена към специфичната топлина на изпарение.
  • - Налягането на околната среда - колкото е по-високо налягането, толкова е по-бавен процеса на изпарение.


Изпарение от хидросферата в атмосферата

Всяка минута по милион тона вода от хидросферата (океани, морета, езера, реки) е подложена на изпарение от слънчевото нагряване върху цялата планета. В резултат на това изпарение, в атмосферата постоянно постъпва колосално количество топлина, еквивалентна на това, което биха изработвали 40 хиляди електроцентрали с мощност един милиард киловата, всяка! Ето кой  е "мотора", който "върти" кръговрата на водата върху земята.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации от последната седмица

Последни теми за свойствата на водата

--------------

  1. Плътност на водата | dLambow
  2. Кипене | dLambow
  3. Сублимация и десублимация | dLambow
  4. Изпарение | dLambow
  5. Кондензация | dLambow
  6. Аномалните свойства на водата
  7. Бутилирана вода - може да бъде по-лоша за пиене от чешмяна вода (Butilirana voda cheshmyana voda).
  8. Наличната вода е главен строител на нашата планета (Voda - glaven stroitel na planetata).
  9. Образуване на мъгла, като форма на водата (Magla, kato forma na vodata).
  10. На колко години е водата?
  11. Защо огън се гаси с вода (Zasto ogan se gasi s voda)?
  12. 0033: Охлаждане с вряла вода или обратно (Ohlajdane s vryala voda ili obratno).
  13. Какво е повърхностно напрежение? | dLambow
  14. В организма на човек има вода (Voda v organizma na choveka).
  15. Как да направим питейна вода от морската вода? | dLambow
  16. Айсберг | dLambow
  17. 0028: Как правят водата за пиене (Kak pravyat vodata za piene)?
  18. Ручеи | dLambow
  19. Има ли недостиг на водни ресурси? | dLambow
  20. Топлоемкост на водата | dLambow
  21. Секрет на „Младата вода“ .
  22. Свойства на водата | dLambow
  23. Водородна връзка | dLambow
  24. Водата, която непознаваме.
  25. Тройна точка на водата | dLambow
  26. Капилярност на водата | dLambow
  27. Парообразуване | dLambow
  28. Какво е специфична топлина на топене? | dLambow
  29. Летливост на водата
  30. Химически свойства на водата.
  31. Транспортна функция | dLambow
  32. Свойства на Хисарската вода.
  33. Каква сила се крие във водата?
  34. Идея за пазара на минерална вода от екологични райони.
  35. Използване на водите в България.
  36. Подземни води | dLambow
  37. Езерата в България - източник на прясна вода.
  38. Реки - източник на течаща вода.
  39. Водата при хранене на зайците.
  40. Лековита вода от баба Василка - село Добрич | dLambow
  41. Какво представлява самата вода?
  42. Вода на живота - как да си я приготвите сами?
  43. Вода - H2O

Последователи - Абонати: