Translate

Сублимация и десублимация | dLambow


Сублимация и десублимация между лед и вода


Какво е сублимация на лед във вода?

Сублимация (от латински: sublimo  - повдигам“, възнасям) е прехода на водата от твърдото си агрегатно състояние (лед, сняг) директно в газообразно състояние (пара), пропускайки етапа на топене (прехода в течно състояние) и изпаряване. Тъй като специфичният обем на водата се променя по време на сублимацията и енергията (топлина на сублимация) се абсорбира, сублимацията е фазов преход от първи ред.

Сублимация и десублимация между лед и вода
Сублимация и десублимация




Какво е десублимация на вода в лед?

Обратният процес сублимация е десублимация – кондензация на водата от парно състояние, прескачайки течното състояние, директно в твърдо състояние (лед, сняг). Подобно на сублимацията, десублимацията е фазов преход от първи ред. Десублимацията може да се извърши върху студена повърхност или чрез смесване на пари на водата с по-студен газ, с разширяване на някои сгъстени газове (както е образуването на твърд въглероден диоксид по време на работа на пожарогасители с газообразен въглероден диоксид).

Примери за десублимация

Примери за десублимация са такива атмосферни явления като десублимация на атмосферна влага с образуване на скреж по повърхността на земята и скреж по клоните на дърветата и проводниците, мразовитите шарки върху стъклата на прозорците. Образуването и промяната на ядрата на комети също имат сублимационно-десублимационен характер.

Сублимация и десублимация

И двата процеса - както сублимацията, така и десублимацията - протичат при температури и налягания под тези, които съответстват на тройната точка на разглежданото вещество (в случая на водата).

Използване на процесите сублимация и десублимация

В промишлеността сублимацията и десублимацията се използват за отделяне на вещества от газови потоци (например фталов анхидрид, уранов хексафлуорид), пречистване на вещества, сушене чрез замразяване (например, хранителни продукти), термична защита на самолети при свръхзвукови скорости на полет, прилагане на защитни и функционални покрития в производствените уреди и др.

Сублимационно сушене

Сублимационно сушене (лиофилизация; лиофилино сушене - от англ.: liophilization или lyophilization) е процесът на отстраняване на разтворителя от замразени разтвори, гелове, суспензии и биологични обекти, базиран на сублимацията на втвърдения разтворител (лед) без образуването на макроколичества течна фаза.

Сублимация на лед

Ледът се поддава добре на сублимация, което определя широкото използване в промишлеността на този процес, като един от методите за сушене.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации от последната седмица

Последни теми за свойствата на водата

--------------

  1. Плътност на водата | dLambow
  2. Кипене | dLambow
  3. Сублимация и десублимация | dLambow
  4. Изпарение | dLambow
  5. Кондензация | dLambow
  6. Аномалните свойства на водата
  7. Бутилирана вода - може да бъде по-лоша за пиене от чешмяна вода (Butilirana voda cheshmyana voda).
  8. Наличната вода е главен строител на нашата планета (Voda - glaven stroitel na planetata).
  9. Образуване на мъгла, като форма на водата (Magla, kato forma na vodata).
  10. На колко години е водата?
  11. Защо огън се гаси с вода (Zasto ogan se gasi s voda)?
  12. 0033: Охлаждане с вряла вода или обратно (Ohlajdane s vryala voda ili obratno).
  13. Какво е повърхностно напрежение? | dLambow
  14. В организма на човек има вода (Voda v organizma na choveka).
  15. Как да направим питейна вода от морската вода? | dLambow
  16. Айсберг | dLambow
  17. 0028: Как правят водата за пиене (Kak pravyat vodata za piene)?
  18. Ручеи | dLambow
  19. Има ли недостиг на водни ресурси? | dLambow
  20. Топлоемкост на водата | dLambow
  21. Секрет на „Младата вода“ .
  22. Свойства на водата | dLambow
  23. Водородна връзка | dLambow
  24. Водата, която непознаваме.
  25. Тройна точка на водата | dLambow
  26. Капилярност на водата | dLambow
  27. Парообразуване | dLambow
  28. Какво е специфична топлина на топене? | dLambow
  29. Летливост на водата
  30. Химически свойства на водата.
  31. Транспортна функция | dLambow
  32. Свойства на Хисарската вода.
  33. Каква сила се крие във водата?
  34. Идея за пазара на минерална вода от екологични райони.
  35. Използване на водите в България.
  36. Подземни води | dLambow
  37. Езерата в България - източник на прясна вода.
  38. Реки - източник на течаща вода.
  39. Водата при хранене на зайците.
  40. Лековита вода от баба Василка - село Добрич | dLambow
  41. Какво представлява самата вода?
  42. Вода на живота - как да си я приготвите сами?
  43. Вода - H2O

Последователи - Абонати: