Translate

Кипене | dLambow


Кипене на водата


Какво е кипене?


Определение за кипене

Кипенето е вид парообразуване в целия обем на водата, което се възниква само при определена температура, наречена точка на кипене, в зависимост от налягането на наситените пари.

Същност на кипенето

Кипенето е процес на интензивно парообразуване, което протича в течност както на свободната й повърхност (изпарение), така и вътре в нейната структура (кипене). В този случай в обема на течността се появяват граници на разделяне на фазите, тоест по стените на съда се образуват мехурчета, които съдържат въздух и наситена пара. Кипенето, подобно на изпаряването, е един от методите за парообразуване.

Какво е кипене водата?
Кипене на водата

Кипенето е фазов преход от първи ред.

Кипенето е много по-интензивно от изпарението от повърхносттана водата, поради наличието на огнища на изпаряване, както поради по-високата температура, достигана по време на процеса на кипене, така и поради наличието на примеси. Образуването на мехурчета може да бъде повлияно от:
  • - налягането,
  • - звуковите вълни,
  • - йонизацията
и други фактори при образуването на центрове на изпаряване. По-специално, балонната камера работи на принципа на кипене на течни микрообеми от йонизация по време на преминаването на заредени частици.



Температура на кипене

За разлика от изпаряването, кипенето може да настъпи само при определена температура и налягане. Температурата, при която водата кипи при постоянно налягане, се нарича температура на кипене или точка на кипене. Като правило, точката на кипене при нормално атмосферно налягане е дадена като една от основните характеристики на химически чистите вещества.

Точка на кипене

Точката на кипене съответства на температурата на наситената пара над повърхността на кипящата вода, тъй като самата течност винаги е малко прегрята спрямо точката на кипене.  Температурата на кипене се означава с kt. Всяко вещество има своя точка на кипене. Например, за водата това е 100 градуса. Докато става кипенето, температурата на веществото не се променя и остава постоянна.

Пределна температура на кипене

Пределните температури на кипене представляват температурата на тройната точка и температурата на критичната точка на съответното вещество. Така точката на кипене на водата ще се промени на Земята в зависимост от надморската височина: от 100 ° C на морското равнище до 69 ° C на върха на Еверест.

Какво трябва да се направи, за да изкипи водата?

Водата трябва да се загрее до точката на кипене, като й се внесе количеството топлина, равно на нейната специфична топлоемкост. След това е необходимо да се събепе необходимото количество топлина, равно на специфичната топлина на парообразуване. Самото кипене ще става при постоянна температура, равна на температурата на кипене.

Процесите на кипене се използват широко в различни области на човешката дейност. Например, кипенето е един от често срещаните начини за физическа дезинфекция на питейната вода. Врящата вода е процесът на нагряване до точката на кипене, за да се получи вряща вода.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации от последната седмица

Последни теми за свойствата на водата

--------------

  1. Плътност на водата | dLambow
  2. Кипене | dLambow
  3. Сублимация и десублимация | dLambow
  4. Изпарение | dLambow
  5. Кондензация | dLambow
  6. Аномалните свойства на водата
  7. Бутилирана вода - може да бъде по-лоша за пиене от чешмяна вода (Butilirana voda cheshmyana voda).
  8. Наличната вода е главен строител на нашата планета (Voda - glaven stroitel na planetata).
  9. Образуване на мъгла, като форма на водата (Magla, kato forma na vodata).
  10. На колко години е водата?
  11. Защо огън се гаси с вода (Zasto ogan se gasi s voda)?
  12. 0033: Охлаждане с вряла вода или обратно (Ohlajdane s vryala voda ili obratno).
  13. Какво е повърхностно напрежение? | dLambow
  14. В организма на човек има вода (Voda v organizma na choveka).
  15. Как да направим питейна вода от морската вода? | dLambow
  16. Айсберг | dLambow
  17. 0028: Как правят водата за пиене (Kak pravyat vodata za piene)?
  18. Ручеи | dLambow
  19. Има ли недостиг на водни ресурси? | dLambow
  20. Топлоемкост на водата | dLambow
  21. Секрет на „Младата вода“ .
  22. Свойства на водата | dLambow
  23. Водородна връзка | dLambow
  24. Водата, която непознаваме.
  25. Тройна точка на водата | dLambow
  26. Капилярност на водата | dLambow
  27. Парообразуване | dLambow
  28. Какво е специфична топлина на топене? | dLambow
  29. Летливост на водата
  30. Химически свойства на водата.
  31. Транспортна функция | dLambow
  32. Свойства на Хисарската вода.
  33. Каква сила се крие във водата?
  34. Идея за пазара на минерална вода от екологични райони.
  35. Използване на водите в България.
  36. Подземни води | dLambow
  37. Езерата в България - източник на прясна вода.
  38. Реки - източник на течаща вода.
  39. Водата при хранене на зайците.
  40. Лековита вода от баба Василка - село Добрич | dLambow
  41. Какво представлява самата вода?
  42. Вода на живота - как да си я приготвите сами?
  43. Вода - H2O

Последователи - Абонати: