Translate

Кипене | dLambow


Кипене на водата


Какво е кипене?


Определение за кипене

Кипенето е вид парообразуване в целия обем на водата, което се възниква само при определена температура, наречена точка на кипене, в зависимост от налягането на наситените пари.

Същност на кипенето

Кипенето е процес на интензивно парообразуване, което протича в течност както на свободната й повърхност (изпарение), така и вътре в нейната структура (кипене). В този случай в обема на течността се появяват граници на разделяне на фазите, тоест по стените на съда се образуват мехурчета, които съдържат въздух и наситена пара. Кипенето, подобно на изпаряването, е един от методите за парообразуване.

Какво е кипене водата?
Кипене на водата

Кипенето е фазов преход от първи ред.

Кипенето е много по-интензивно от изпарението от повърхносттана водата, поради наличието на огнища на изпаряване, както поради по-високата температура, достигана по време на процеса на кипене, така и поради наличието на примеси. Образуването на мехурчета може да бъде повлияно от:
  • - налягането,
  • - звуковите вълни,
  • - йонизацията
и други фактори при образуването на центрове на изпаряване. По-специално, балонната камера работи на принципа на кипене на течни микрообеми от йонизация по време на преминаването на заредени частици.



Температура на кипене

За разлика от изпаряването, кипенето може да настъпи само при определена температура и налягане. Температурата, при която водата кипи при постоянно налягане, се нарича температура на кипене или точка на кипене. Като правило, точката на кипене при нормално атмосферно налягане е дадена като една от основните характеристики на химически чистите вещества.

Точка на кипене

Точката на кипене съответства на температурата на наситената пара над повърхността на кипящата вода, тъй като самата течност винаги е малко прегрята спрямо точката на кипене.  Температурата на кипене се означава с kt. Всяко вещество има своя точка на кипене. Например, за водата това е 100 градуса. Докато става кипенето, температурата на веществото не се променя и остава постоянна.

Пределна температура на кипене

Пределните температури на кипене представляват температурата на тройната точка и температурата на критичната точка на съответното вещество. Така точката на кипене на водата ще се промени на Земята в зависимост от надморската височина: от 100 ° C на морското равнище до 69 ° C на върха на Еверест.

Какво трябва да се направи, за да изкипи водата?

Водата трябва да се загрее до точката на кипене, като й се внесе количеството топлина, равно на нейната специфична топлоемкост. След това е необходимо да се събепе необходимото количество топлина, равно на специфичната топлина на парообразуване. Самото кипене ще става при постоянна температура, равна на температурата на кипене.

Процесите на кипене се използват широко в различни области на човешката дейност. Например, кипенето е един от често срещаните начини за физическа дезинфекция на питейната вода. Врящата вода е процесът на нагряване до точката на кипене, за да се получи вряща вода.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации от последната седмица

Последни теми за свойствата на водата

--------------

Последователи - Абонати: