Translate

Транспортна функция | dLambow


Транспортна функция на водата


Присъщите на водата свойства като разтворител, означават също, че тя служи и като среда за транспорт на различни вещества в живите организми. Тази роля водата изпълнява:
  • - в кръвта,
  • - в лимфната система,
  • - в ексекреторните системи,
  • - в храносмилателни тракт,
а също и
  • - в системата на пренасяне на хранителни вещества в растенията.
При осъществяване на транспортната си функция, водата осигурява:
  • - движението на веществата в тялото,
  • - пренасянето на хранителните вещества до клетките,
  • - доставянето на кислород
  • - усвояването на веществата,
  • - отделянето на метаболитните продукти (токсини и шлаки).
В природата, водата пренася отпадъчни продукти до почвите и водните обекти. Транспортната функция на водата в клетката се обуславя от нейната особеност - да прониква в междуклетъчното пространство, благодарение на което хранителните вещества влизат в клетката. Кръвта и лимфата също съдържат вода и липсата й води до някои последствия: кръвоизливи или тромбоза.

Транспортна функция на водата
Транспортна функция на водата
 

Транспортната функция на водата е възможна поради една от характеристиките на H2O - високо напрежение. Водният разтвор на кръвта съдържа 80 процента вода.  Така водата може да проникне дори в най-тънките капиляри и междуклетъчните връзки, осигурявайки на тялото храна с всички необходими вещества.

Отделителната система на нашето тяло, през която цялата „шлака” на метаболизма се изхвърля от тялото, също изисква много вода за нормалното си функциониране.  Цялата очистителна и отделителна система на тялото – лимфа, пот, урина – съдържа вода, в която се разтварят изведените от тялото продукти. Ние се потим с до един и половина литра вода на ден, дори на сянка и в умерен климат.




Освен това с напредването на възрастта, тялото ни произвежда все по-малко хормони. Известно е, че 80% от хормоните се секретират в тънките черва. Колкото повече тънките черва са замърсени със слуз, неразтворими във вода вещества, толкова по-малко хормони, толкова по-зле работи храносмилателната система.

Необходимо е всеки ден, сутрин на празен стомах, а също и преди хранене, да се пие 1-2 чаши вода. Така водата незабавно се абсорбира в червата и ги изплаква. Не е добре да пиете вода по време на хранене. Така разреждаме и изхвърляме ензимите, които усвояват храната. Но след ядене, след 2,5 часа, е добре да изпиете и чаша вода.

Нашето тяло съществува поради факта, че клетките, от които се състои, са живи, а това се дължи на уникалната им структура и на някои от възможностите на молекулата H2O. Водата е неразделна част от нашето тяло и всяка клетка съдържа тези уникални молекули в състава си.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации от последната седмица

Последни теми за свойствата на водата

--------------

Последователи - Абонати: